Какви мерки да преземам со семејството ако патуваме?

Секој што планира патување во странство секогаш треба да ги провери препораките за патување во дадената дестинација во врска со ограничувањата за влез, барањата за карантин при влез, или други релевантни информации.

Освен стандардните мерки на претпазливост за патување, а и за да избегнете карантин или одбивање на повторен влез во својата земја, се препорачува да ги проверите најновите информации за КОВИД-19 на веб-страницата на Меѓународната асоцијација за воздухопловство, каде е дадена листа на земјите и мерките на ограничување.

При патување, сите родители треба да ги следат стандардните хигиенски мерки за себе и своите деца: Мијте ги рацете често или користете дезинфекциско средство на база на алкохол со барем 60 отсто алкохол, практицирајте добра респираторна хигиена (покривање на устата и носот со подлактицата или со хартиено марамче при кашлање или кивање и фрлање на марамчето веднаш) и избегнувајте близок контакт со некој што кашла или кива. Исто така, се препорачува родителите секогаш да носат прирачен дезинфициенс, пакетче со хартиени шамивчиња и со влажни марамчиња за една употреба.

Дополнителни препораки: Исчистете ги седиштето, потпирачите, екранот на допир на смарт телефонот, таблетот или компјутерот со влажно марамче кога ќе влезете во авион или во друго возило. Користете влажно марамче и за да избришете чисти површини со копчиња, кваки на врати, далечински управувачи, и сл. во хотелот или таму каде што престојувате со децата.